Lars's jordomrejse.
Side 5 Northern Territory i Australien.

Tilbage til forrige side fra Alice Springs.

Til forsiden.

20-10-2013.

Har lige været en tur i hotellets pool. Det er kun 32 grader i dag, og det lufter lidt, så det er ikke ubehageligt, selv... om luftfugtigheden er på 95%.

Jeg har et par gange kørt byen rundt med en hop på/hop af-bus. Det er en god måde at lære byen lidt at kende, der er nemlig turistspeaker med. Byen er opkaldt efter Charles Darwin, ham med 'Arternes Oprindelse'. Han havde opdaget Galapagosøerne i 1836 og kom tre år senere hertil, hvor han fandt en naturhavn, der endnu i dag er byens havn.

Der bor 120.000 mennesker i området. Mange er offentligt ansat, og endnu flere arbejder i turistbranchen. To store begivenheder har præget Darwins udvikling i de sidste 70 år: I februar 1942 angreb japanske flyvere byen og ødelagde store dele af den, og juledag 1974 ramte cyklonen Tracy byen. Også her blev en stor del af husene ødelagt. Kun fire huse ikke langt fra kysten overlevede begge begivenheder.

 

 

  

 

 

Australien er et mulitetnisk samfund, men de fleste hvide tilhører en eller anden form for protestantisk eller anglikansk kirkeretning, som vi kender det fra Europa.

 

 

Man har to årstider: Den tørre fra maj til oktober og den våde fra oktober til maj. Temperaturen svinger ikke meget året rundt, den ligger mellem 25 og 35 grader, sjældent højere. Men i den tørre tid har man oplevet nattetemperaturer helt ned til 13 grader - altså plusgrader, og det er koldt, siger man!
Lige nu er man i overgangsperioden til regntiden (the 'build up'). Det bliver varmere og der kommer kraftigt tordenvejr. I regntiden regner det ikke hele tiden, kun nogle timer hver dag, somme tider meget kraftigt med oversvømmelser til følge. Australien er ektremiteternes land, siger man.

 

Da jeg kom hjem til hotellet, var der politi og ambulancer udenfor. Jeg fandt aldrig ud af, hvad der var sket. Da jeg var i Trica i aftes (her hedder det bare noget andet og er ti gange større) blev vi pludselig gennet ud, fordi der var gået en brandalarm. Jo, der sker meget på min tur .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I morgen skal jeg igen på tur i fire dage uden net - dvs jeg har lige købt et myggenet til at tage over hat og hoved. I det tørre klima i Centralaustralien var der en del agressive insekter, her i de fugtige troper er der sikkert også smådyr i luften. Turen går til nationalparkerne Kakadu og Litchfield.


Der er lækre marinaer flere steder i byen
Disse fire huse blev bygget i 1930'erne og er de eneste tilbage fra den tid. Resten af byen blev ødelagt af enten de japanske luftangreb i 1942 eller cyklonen Tracy i 1974.
Australsk fodbold i 32 graders varme. Lissom i Melbourne deler fodbold og kricket banen et halvt år hver, men her er fodboldsæsonen lige begyndt. Kricket spiller man i den tørre tid fra maj til oktober - altså modsat de andre dele af Australien.

På Havnefronten har man et bølgebad i stil med det, vi har i Sandvig. Det er nok der, de har fået ideen .

Darwins havnepromenade. Hyggeligt, men når man har set Sydneys, er man ikke imponeret.

 

I gågaden er der overdækket som skygge for den kraftige sol, der hele dagen banker ned lige over vore hoveder. Palmerne længere fremme skygger også.

24-10-2013.

 

 

 

ROAD TRAINS IN NORTHERN TERRITORY.

Her billeder af transportmidler, som vi ikke ser hjemme i Europa.

 

 

 

(Her starter en historie om regnskov, vandfald og krokodiller)


Sidder i lufthavnen i Darwin og venter på fly til Cairns. Det er 38 grader udenfor, men heldigvis aircondition her indenfor. I går kom jeg hjem fra fire dages tur i The Outback. Vi var et lille selskab: Et engelsk par på min alder, Sean, som var chauffør, kok og guide, og så mig selv, sagde hunden. Vi kørte i en lækker Toyota Land Cruiser GLX 4WD, og jeg havde det privilegium at sidde foran det meste af tiden. Når man skal være i selskab med hinanden døgnet rundt i flere dage, er det ret vigtigt, at man finder behag i hinandens selskab og også kan snakke sammen. Her fungerede det rigtig godt. Sean var professionel på alle måder, men kunne også deltage i den almindelige snak om alverdens emner. Englænderne var søde og venlige; han var lærer, hun var sygeplejerske, og de var i samme situation som mig: Efter et langt liv på arbejdsmarkedet mente de, at det er nu, man skal ud og opleve noget.

- - - - - - - - - - -

Første stop på turen ud i The Outback. Det er en lille butik og værtshus og også samlingssted for bøffeljægere. Der er mange vandbøfler i Northern Territory. De er importeret fra Asien og befinder sig godt i det det varme klima.


 

Alle nationalparker og andre store landområder er givet tilbage til den oprindelige befolkning.

Det er jo Kakadu nationalparken, så selvfølgelig også et billede af en KAKADUE.


Der er mange store vådområder, også her i slutningen af den tørre årstid.

East Alligator River. Der er ingen alligatorer i Australien, men der var en fyr, som havde været i Louisiana og havde set alligatorer i swampen der. Det var så tilfældigvis ham, der gav floden her navn. Sådan lyder historien altså. Den er næsten lige så god som historien om, hvordan Datsun fik sit navn .
Lige ved overkørslen lå et par krokodiller klar, hvis der skulle ryge lidt spiseligt i vandet.

Ham her var fire meter lang og var lige kravlet op på bredden.


Der findes ferskvandskrokodiller og saltvandskrokodiller. De sidste er de største og farligste. De her var saltvands, de kan sagtens leve i ferskvand.
En af de camps vi overnattede i.
Vejen ned til et af vandfaldene krævede virkelig noget af vores køretøj.

Vanddybder på 60 cm er ikke noget problem for en Land Cruiser.


En krokodillefælde. Maddingen kan fx være en levende høne eller en trafikdræbt wallaby. Krokodiller er fredede, men sommetider er det nødvendigt af indfange nogle for at flytte dem et andet sted hen.

Twin Falls. Der er ikke ret meget vand her i slutningen af den tørre tid, men om et par måneder vælter det ned i to store kaskader.

For at turisterne kan komme hen til Twin Falls har man lavet pontonbroer.

Den grønne træfrø er almindelig i Australien. Den lever normalt i træer, men kan også finde på at bo i fx toiletter. Vi var blevet advaret!


Påstørrelse med en dansk skrubtudse, men noget mere elegant at se på.


Der boede to frøer i dette toilet. Det generede dem ikke at blive skyllet ud, de kom bare igen.

Et beobabtræ.

En fugl, hvis navn jeg ikke kan huske, laver en slags rede og samler sten og blanke ting, se fx her en fingerring! Så inviterer han en hun hen for at inspicere. Hvis hun ikke synes om det, hun ser, spreder hun det hele ud til siderne og flyver sin vej i foragt. Ikke godt nok! Så må hannen forsøge sig med en anden hun, indtil én accepterer det. Fandme besværligt at finde en mage på den måde! Kan man drage paralleller til menneskets verden .

En wallaby er en lille kænguruart, op til en meter i længden incl. halen.


Junior hygger sig i pungen.


Endnu et fantastisk sceneri.

Pine Creek er en slags guldgraverby midt i Kakadu Nationalpark. Der er masser af mineraler i jorden, bl.a. olie, guld og uran. Der er for nylig fundet store oliefelter ved Darwin, og derfor er der en vældig byggeaktivitet. Alle arbejderne skal have et sted at bo.

Pine Creek.

Regnskov i den tørre tid.

Der skal være en låge med lukkeanordning ind til alle svømmepøler, men der står ikke noget om hegn...
Det var lækkert at blive svalet af efter en lang dag.
   

Flodsengen er tør, men nu starter regntiden snart. Så regner det kraftigt nogle timer hver eftermiddag eller aften, ofte med oversvømmelser til følge.

Termitbo. Dem er der tusindvis af i Northern Territory, dog ikke alle så store som dette.

Det kunne minde om en kirkegård, men er termitboer.

Victoria Falls, altså ikke dem i Afrika.

Her badede jeg. En flok unge mennesker hyggede sig med at kravle op på toppen af det store vandfald og så springe ud. Klart ulovligt .

Pigen her er 22 måneder gammel og fra Melbourne. Jeg kom vist lige til at tænke på Emilie, som nok kan både gå og snakke, når jeg engang kommer hjem .

Torsdag var vi ved tre forskellige vandfald i Litchfield Nationalpark.

Efter turen havde jeg en hel dag i Darwin, så jeg tog ud til Northern Territory Museum, som jeg ikke nåede at besøge i første omgang. Her er der en meget interessant udstilling om Cyklonen Tracys hærgen juledag i 1974. Og så var der Sweetheart, som engang var kendt for at angribe bådmotorer. Der var et par både, der væltede på grund af det, men Sweetheart angreb ikke mennesker, kun påhængsmotorer. Alligevel fangede man ham for at flytte ham til et reservat. Under arbejdet med t bugsere ham op af vandet druknede han imidlertid. Nu står han så her på museet med sine 5,1 meter i længden.
Tilbage til forrige side: Midt-Australien

Tilbage til forsiden.

Til næste side: Cairns, Kurunda og Great Barrier Reef.