"Gravene" hugges direkte ind i klipperne, og
hullet i klippen laves stor nok til at kunne rumme en hel familie. Indgangen
er dog kun så lille, at en kiste lige kan komme derind.
Alt bliver gjort med håndkraft, altså en almindelig hammer
og en mejsel.
Det tager 1 mand ca. 1 år at lave sådan en gravplads, og
i den tid, laver han ikke andet.
Herfra stiger den afdødes sjæl op til de guddommeliggjorte
forfædres rige og hans TauTau billede anbringes på en
høj balkon med udsigt over de smukke grønne dale i Torajaland.
Det
er en meget speciel oplevelse at sidde på hotelterrassen
om aftenen og nyde insekternes sang sammenblandet med de dystre trommetoner
og sørgesang fra begravelsesceremonierne oppe ad bjergsiderne.
I
disse bjergene er der utroligt smukt.
De få jævne arealer, hvor der er jord, er udnyttet til
rismarker, og flere steder er markerne lavet op ad bjergskråningerne,
sådan at det ser ud som kæmpestore trappetrin til bjergtoppen.
Vandet må jo ikke løbe væk fra markerne, så de
er lavet i terrasser med støttemure af sten på sten.
Hvor der ikke er plads til en hel rismark, har man plantet kokospalmer,
kakao- og kaffeplanter og en mængde andre nyttige planter.
Det regner jævnligt heroppe, og da der også er en dejlig
varme, er der utroligt frodigt overalt. Slyngende mellem markerne og
i skellene ser man den ene større eller mindre flod efter
den anden. Det er som om, at vandet pibler op af jorden alle steder
her
i bjergene.
Vandløbene bliver brugt til at overrisle rismarkerne med
i den tid, de skal være overrislede.
I vejkanten ligger kaffebønner til tørre. Småbønderne
dyrker selv deres kaffe. Frugterne plukkes når de er modne og
lægges til tørre i solen ved vejsiden.
Derefter ristes de i en gryde over åbent ild, og til sidst males
de i en kaffekværn.
1 tsk. malet kaffe i koppen, og der tilsættes kogt vand.
Sådan drikkes der kaffe på Sulawesi. Det kan drikkes, men
Nescafe er nu bedre.