|
Rejse med DaGama Travel til Indien i marts måned 2017. |
Billederne på denne side + mange flere kan ses i stor størrelse i Onedrive på dette link. Desuden kan der ses en lille hjemmevideo på Youtube her.
Vi havde længe ønsket at se Taj Mahal, det gravmæle i Indien, som er blevet kaldt verdens smukkeste bygning. Det er den, der er billede af herover. Her er hvad DaGama Travel skriver om rejsen: "Indiens nordvestlige hjørne har længe
tryllebundet de rejsende. De mange romantiske indtryk er her perfekt
afstemt til byernes sydende basarer og templernes pragt. Og mødet
med de fabelagtige forter og elegante paladser fuldender enhver
rejse i dette område. Efter at have udforsket Delhi rejser vi til
byen Agra og det mageløse Taj Mahal. Dernæst venter den forladte by
Fatehpur Sikri, den enorme trappebrønd Chand Baori, og tigersafari i
det enorme Ranthambore reservat, der er kendt for sin store bestand
af tigre. Videre kører vi mod den fredfyldte ørken- og pilgrimsby,
Pushkar, der betragter verdenen fra ørkenens stillestående vidder. 13. marts 2017: 14. marts 2017: Det vrimler med mennesker over alt. Alt virker kaotisk. Lastbiler, varebiler, tusindvis af auto- og cykelrickshaws, hestevogne og studekærrer og enkelte privatbiler og masser af fodgængere, som alle kæmper om deres plads på vejbanen. Alle har stor konkurrence af de mange hellige køer, der går rundt overalt, som om de ejer det hele. De flytter sig ikke, selv om man dytter. Men alt dette har sin charme, man skal bare lige vænne sig til det.
Vi startede dagen med at køre ind til Old Delhi, hvor første besøgssted de smalle gader og den hektiske basar omkring den store moské Jama Mashid. Moskeen har plads til
25.000 bedende i den store åbne gård. Den er bygget i 1600
tallet.
Bagefter var vi lidt rundt i kvarterets myldrende smågader og basarer - i Cykelrichshaws.
Derfra kørte vi til New Delhi ad brede boulevarder og forbi mange pragtvillaer og flotte templer.
Her ses India Gate, som er et stort mindesmærke over de mange faldne indiske soldater under 1. verdenskrig.
Vi besøgte dette flotte tempel ved navn Gurudwara Bangla Sahib. (Den hvide bygning i baggrunden) Det er sikhernes gyldne tempel, hvor vi så de forsekellige afdelinger. Indvendigt som udvendigt er alt meget velholdt og prangende. Sikher er dem, der går
med turban. Det gør de fordi de ikke må klippe deres hår, men skal
gemme det under turbanen.
Her er indgangen til templet, og alle os gæster måtte også dække vores hår. Vi fik udleveret småklude, som vi så kunne binde om hovedet.
Indenfor er der bl.a. et meget stort folkekøkken, hvor mange medarbejdere er beskæftiget med at lave mad. Man kan bespise op til 30.000 mennesker om dagen. Så det er ikke uden grund, at gryderne har en noget stor størrelse.
Og her er vi så i spisesalen, hvor folk sidder på gulvet og får serveret maden på blikbakker. Maden er gratis, og alle kan komme og få mad. Så kan også de fattige få noget at spise, hvis de altså har penge til bussen derud.
Intet går til spilde efter sådan et måltid. Det siges at en fjerdedel af Indiens affald, spises af dyr. Køer, grise og aber roder side om side i affaldsdyngerne. Selv om der findes affaldscontainere hjælper det ikke ret meget. For de bliver sjældent tømt, og så flyder det det hele ved siden af.
Dagens sidste stop var dette Birla-Tempel. Det ligner et stykke eventyrlig konditor-kunst. Det blev indviet af "Indiens Fader" Mahatma Gandhi i 1938, og han havde betinget sig, at alle, uanset kaste, kunne få adgang til helligdommen. Martin fortalte godt og levende om Indiens guder og kaster, og om hvordan inderne levede side om side med dem alle sammen. Under hele ferien fik vi dagligt fortalt et lille afsnit om dette. Vil du vide mere om kaster og guder, må
du søge på internettet. I Delhi boede vi på The Muse Sarovar Portico Kapashera, som ligger nær lufthavnen. Hele turen var med helpension. Morgenmad spiste vi på hotellerne og frokost og middag blev spist forskellige steder. Alle steder som buffet. Det var meget vegetarmad, men også lidt kød. (Kylling hver dag). 15. marts 2017:
Disse lastbiler er kun nogle af de små.
Undervejs til Agra holdt
vi ind i pilgrimsbyen Mathura, som har knap 1/2 mio. indbyggere.
Gadebillede fra byen.
Der kan være mange personer og godt i sådan en lille trehjuler.
Her rodes efter spiseligt i og ved en overfyldt skraldespand, både af aber, grise og hellige køer.
Her er vi nede ved floden, hvor inderne foretager sig de religiøse afvaskninger.
Og ved siden af har denne barber udendørs salon.
Her får vi the ved en strandbar. Husk endelig at vaske hænder - formanede Martin os meget jævnligt, og det er vist også nødvendigt at gøre det. Kun een gæst fik lidt maveforgiftning på hele turen.
Endelig nåede vi til Agra. Det første sted vi besøgte var Det Røde Fort midt i byen. Det er fra 15-1600 tallet, hvor byen var hovedstad i Indien. Herfra regerede stormogulerne deres rige. Fortet Er bygget næsten udelukkende af de røde sandsten, som er rimeligt nemme at bearbejde, og som der findes masser af i Indien.
Alt er meget flot udført og vi beså mange paladser, audienshaller, gårdhaver og springvand, som alt så velholdt ud i de røde nuancer.
Dog er fortets moske bygget i hvid marmor og er også meget flot.
Fra et vindue i fort-muren er der udsigt til det fantastiske Taj Mahal, 3-5 km. borte ved en krumning på Yamuna-floden
Og det er så Ella Lysholm, der lige har taget et kik derud. Efter besøg i fortet, kørte vi ud til Taj Mahal.
Dette er kun
indgangsporten til Taj Mahal.
Indgangsbygningen set inde fra.
Og her ser vi så endelig Taj Mahal. Dette fabelagtige monument, som er kendt som verdens smukkeste bygning. Taj
Mahal: Bygningen er fuldstændig
symetrisk og indeholder kun een ting: Man kan skimte den moske, der også blev opført til venstre for Taj Mahal, og en lignende bygning blev også bygget på højre side. Bygningen blev påbegyndt
i 1632 og arbejdet blev udført af 20.000 mænd fra hele Asien. Den
stod færdig i 1653. Marmor bliver med tiden
beskidt, og der foregår hele tiden afrensning, så det smukke ydre
kan bevares. Derfor er der stillads om det ene tårn. Efter at have set solnedgangen ved Taj Mahal, kørte vi til Hotel Clarks Shiraz, hvor vi var indkvarteret for natten og blev beværtet til middag og morgenkomplet.
I dag skal vi videre til Tigerreservatet, som ligger omkring 300 km. mod sydvest. En lang tur, men her i
ørken-staten Rajasthan, er der meget farverigt at se fra bussens
vinduer. Efter 50 km. gjorde vi holdt i byen Fatepur Sikri, som i 1569 blev bygget af stormogulen Akbar den Store. Efter kun 16 år, blev byen imidlertid forladt og hovedstaden rykket et andet sted hen.
Her er vi så indenfor murene i hovedstaden Fatepur Sikri. Også her har man benyttet de røde sandsten til byggeriet.
Denne flotte søjle er udhugget i eet klippe-stykke. Fantastisk arbejde.
Dette "bord" og aftegningerne på gulvet er en slags spil. Fyrsterne kunne sidde
oppe på tribunen bagved, hvorfra de fik slaver til at kaste
terninger på bordet.
20 km. til næste stop: Bharatpur, hvor vi spiste frokost og bagefter var på cykeltaxa ud i fuglereservatet Keoladeo Ghana. Dette store øde område besøges i nutiden af en masse trækfugle fra hele Asien. Og her er også mange andre dyr, så som krokodiller, hjorte, varaner o.s.v.
Her er vi på vej ud i området med en spinkel inder som motor på cykeltaxaen. Han var nu sur, fordi han synes han fik for lidt drikkepenge af os, selv om Martin havde givet alle sammen deres andel.
Gæs af denne art siges at være den fugl, har den højeste flyvehøjde. Den flyver nemlig over Himalaya-bjergkæden, som er 8 km. høj.
Næste stop 100 km. fremme var: En helt fantastisk oplevelse. I en lille landsby ved navn Chand Baori (formentlig opkaldt efter brønden), blev der i 600-tallet her gravet en brønd.
Men ikke en almindelig brønd. Kong Chanda af Nikumbh-dynastiet fik bygget denne firkantede brønd, der langs siderne er beklædt med 3500 trappetrin, der fører 30 meter ned til et stort bassin med smaragdgrønt vand. Det var et ideelt sted at blive afkølet her i Rajasthans varme klima. I bygningerne på den ene langside var der badstuer og omklædningsrum, ligesom der også var skyggefulde altaner.
Disse 2 billeder taler vist for sig selv. Vi fik ikke lov til at gå de 13 etager ned til vandet, og det var vist godt nok. For siderne er stejle, og der er ikke rækværk nogen steder.
Uden for brønden fik vi the ved en vejbod. Nysgerrige indere og børn flokkedes omkring os. Og pludselig gav denne lille gut sig til at lave trykkekunster for os. Og han lavede et godt og sjovt show for os, og fortjente da også en posefuld drikkepenge.
Og se lige, hvor glad han blev for det.
Næste stop er så dagens endemål, RanthamboreTigerreservat. Her i det store reservat
lever der stadig 60 vildtlevende tigre, og der er ikke hegn omkring
nogen steder. Lad mig bare sige det med det samme: Vi så ingen tiger. Men vi så spor efter dem på de støvede veje. Hvis det da ikke bare er aftryk der er lavet af en form - for turisternes skyld. Vi så masser af dyr i reservatet, hvor vi første gang var inde sent eftermiddag. Vi blev kørt rundt i åbne lastbiler, og vi blev godt og grundigt rystet sammen. Vi holdt, når guiden fik øje på specielle dyr, og vi fik dem udpeget.
Her er vi klar til at køre ind i reservatet med en guide stående som vejleder.
Rådyr og antiloper var der alle steder. Og de var ikke sky. De blev roligt stående enkeltvis eller i store flokke, selv om vi kørte larmende lige forbi dem.
Påfugle lever vildt i Indien - som det eneste land i verden. Denne her ser noget stolt ud.
Disse små jordegern er alle steder vi kom i Indien. De er som regel meget tamme og spiser gerne af hånden.
Med en 30 x zoom på mit kamera fik jeg et billede af 2 hvilende sjakaler.
Her kikke vi ud over eet af de åbne områder
Og på bredden lå denne store krokodille.
Og denne lille familie fulgte godt med i, hvad det nu lige var, der kørte forbi.
Efter turen ud i tigerreservatet blev vi indkvarteret på dette hotel: Raj Palace Resort. Lidt primitivt hotel, men der var en dejlig pool og en dejlig afslappet stemning.
17. marts 2017.
Næste morgen kørte vi igen ud i tigerreservatet. Vi blev ved indgangen mødt af denne skabning, som nærmest ligner en sur gammel mand.
Heller ingen tiger på denne tur. Men der var meget andet at se på. Bl.a dette træ, som efterhånden fyldte meget på jordoverfladen med sine nedadgående grene, som gror ned og bliver til rødder.
Det er faktisk bier på billedet her. Et typisk trope-bistade. Det er sorte bier, der sidder overalt udenpå kuben.
Denne ugle sad i et hul i et træ og så fuldstændig ligeglad ud.
Flot der den da ud. Måske er det en spætte af en slags.
Sidste billede fra tigerreservatet. På toppen af klipperne i
baggrunden var der bygget et fort med kilometerlange mure langs
klippekanterne.
Resten af formiddagen slappede vi af på hotellet. Det var dejligt at ligge i en solseng ved poolkanten.
18. marts 2017:
Inden vi kørte gik vi en tur i byen. Et sted fik vi øje på denne lille fugl. Og lille er den kun 5-7 cm. fra næb til halespids. Den ligner måske en Colibri, men den kunne ikke stå stille under flyvningen for at suge nektar. Flot var den i hvert fald.
På køreturene hernede var der undervejs noget at kikke på overalt. Her så vi kvinder ligge på række på knæ og høste hvede med segl og binde det sammen til neg.
Og her måtte vi holde tilbage for en flok kameler. Nej - det er vist dromedarer, for de har kun 1 pukkel.
Så kom de da ind til
siden, så vi kunne komme forbi.
Disse hytter bliver brugt til at opbevare ko-kager i. De samler køernes efterladenskaber sammen, former dem med de bare hænder til noget der ligner tykke pazzaer, hvorefter de bliver lagt til tørre rundt omkring. De ses her på jorddyngerne.
Her er et par billeder af forretningslivet langs vejene. Primitivt, men sådan ser der ud overalt, hvor der er mennesker.
Vi kom også forbi en skole, hvor man kan se, at både piger og drenge går i skoleuniform. Dem får de af skolen, men kun 2 gange i deres skoletid.
Vi ankom til Pushkar og blev indkvarteret lidt udenfor byen på Pushkar Resorts, som er et rigtigt dejligt hotel med park og pool og små bungalows.
Her er 3 billeder fra hotellet og parken.
Derefter kørte vi ned i byen til den hellige sø. Byen ligger midt i en smal tør dal og omkring en hellig sø. Her er en afslappende atmosfære, som er noget anderledes end det, vi indtil nu har mødt i Indien. Her er også temmelig mange vesterlændinge - specielt mange hippi-agtige med langt beskidt hår og en joint i munden. Byen er vist kendt af alle backpackere. Byen er især kendt for
sit store kvæg- og kamelmarked, som dog først finder sted ved
novembers fuldmåne. Så kommer der tusindvis af både dyr og
mennesker. Vi kikkede os lidt rundt
i byen på egen hånd, og i morgen går guiden med os. 19. marts 2017. Da vi havde spist morgenmad gik vi udenfor hotellet.
Herude holdt der nu en
hel kamelkaravane, d..v.s. dromedarer med hver en efterspændt
jumpegik-lignende vogn. Vi blev sat 2 i hver og blev kørt ud til en nærliggende arabisk landsby.
Stolt ser den ud - og opførte sig også sådan.
Landsbyen hedder Aaram
Baagh og ligger kun et par km. fra hotellet. Her besøger vi skolen, hvor børnene flokkedes omkring vores indiske guide Diwarka. Børnene sang og dansede lidt for os. Det er lørdag i dag, så børnene har fri fra skole.
Byens indbyggere var nysgerrige. De lever et simpelt liv et lille sted, hvor veje og stier blot er jordstampet, og da det havde regnet i nat, var der meget smattet og beskidt.
Her i en ko-gård kan man se, hvordan kokasserne ligger til tørre på muren. De bliver senere brugt til gødning på marken, eller til brændsel under gryderne. Langtfra alle husstande ejer end ikke et gasapparat.
Ja - det går snilt på en 4 personers sedan.
Efter frokost på hotellet
kørte vi ned i byen igen. Her er nogle billeder fra byen. Hovedgaden - næsten gågade - var var fyldt med mennesker, og det var der også i byens Brahma-tempel, som vi var inde at se. Ellers slentrede vi bare rundt.
Det er ikke muligt at sætte sig ind på en cafe eller fortovsrestaurant for at få en øl eller anden opkvikker, for sådanne så vi overhovedet ikke på hele turen. Gadekøkner var der alle steder, men dem turde vi ikke spise noget ved. Deres bakterier kender vist ikke os - eller også er det omvendt, men en mavepine kan man meget led pådrage sig sådanne steder.
Supermarkeder så vi heller ingen af, og kun et enkelt sted så vi en garage-butik, der solgte spiritus. Men de havde ikke mange kunder.
I bjergene omkring byen er der mange templer for forskellige af deres guder. Der skulle være omkring 400 deroppe.
Gudedyrkelse så vi mange
steder. Både passiv (som billedet) og levende tilbedelse.
I østenden af søen fandt
vi en åben udendørs cafe ved byens lille torv.
Et tromme-band spillede rytmisk, og de var da ret gode. Kvinden på billedet var vist nærmest i trance - eller påvirket. Hun vrikkede rundt i mere end en time. Efterhånden som solnedgangen nærmede sig, kom der flere og flere mennesker til det lille torv.
Og så blev det tid til solnedgangen i den anden ende af søen.
Efter aftensmaden hjemme på hotellet var der underholdning på plænen udenfor. En fløjtespiller og nogle trommespillere spillede indisk musik, medens et par flot ekviperede kvinder dansede for os.
20. marts 2017.
Jaipur bliver kaldt den lyserøde by, fordi maharajaen Sawai Ram Sing, for at fejre besøget af den britiske prind Albert i år 1853 malede de krenelerede bymure omkring byen terrakottarøde. Lige siden har farven været fremherskende.
Dog ikke dette palads.
Her ses et andet palads i byen lige udenfor byens usædvanlige astronomiske observatorium.
Her er vi inde i observatorium.et, som blev opført lavet i 1800-tallet. Her er muret diverse apparater - større og mindre, som hver især kunne mange ting. Bl.a. vise tiden med 2 min.s nøjagtighed. Andre kunne noget om stjernetegn o.s.v. Alt det kender jeg ikke så meget til, at jeg vil skrive om det.
Vi var også inde at se et flot palads. Husker ikke hvad det hed. Herinde beså vi bl.a. en større våbenudstilling med gamle våben.
Ved indgangen så vi også en del af de sølvvarer som den tidligere ejer var i besiddelse af. Bl.a. denne - verdens største sølvbeholder. Den brugte han, når han var ude at rejse og ville have sit eget badevand med sig.
Her i gaderne flød det også med affald. Se lige dette udtørrede flodleje. Hvor tror I alle plasticposerne bliver af, når monsumen sende tonsvis af vand gennem floden?
Tæppeproduktion og salg var vi også inde at se.
Det lykkedes da også en meget talende salgsassistent at få solgt 3-5 tæpper til ikke helt billige priser.
21. marts 2017.
I dag skal vi op på bjergsiden for at se Amber Paladset og fort. Vi blev kørt ud til "Sejrsporten" Jai Pol, og herfra foregik opstigningen til fortet og paladserne på elefantryg.
Bemærk, at selv elefanterne har venstrekørsel her i Indien.
Oppe fra fortet var der en god udsigt ned til de ærede beboeres afslapningsområde, med flotte haver og en dejlig beliggenhed omkring floden.
Dette sted var engang hovedstad for Kachha-waharajputterne, som var en gruppe af hinduer, der underkastede sig de stormogulske overherrer. Her blev så bygget dette pragtfulde palads med fornem udsmykning af vægmalerier, udskårne vinduesskærme og flot stukarbejde. Her står vi i den smukke spejlglassal, som er blevet brugt som audiens-sal.
Og her lige et billede af forfatteren og fruen, Poul og Ella, der den dag var i audiens hos - tja, hvem var det nu lige det var.
Længere oppe ad bjerget, men indenfor forsvarsmuren, ligger byens Nahagarh Fort, hvor byens forsvarstropper har holdt til. Der var vi ikke oppe.
Efter besøget kørte vi
igen ned i Jaipur, der nu om dage er hovedstad i staten Rajasthan.
Det er en storby med små 3 mio. indbyggere, og det er et stort
virvar nede i gaderne. Det er svært at komme over på den anden side
af gaden p.g.a. den tætte og kaotiske trafik.
Vi gik lidt rundt på egen
hånd, og vi fandt ud af, at der trods alt er lidt system i gaderne.
Flotte tørklæder i mange farver blev indkøbt til venner og bekendte derhjemme.
Uden at nogen fra selskabet var blevet væk i virvaret, mødtes vi igen ved afsætningsstedet: Det fantastisk flotte Vindenes Palads. Det er en 5 etages facade bygget i 1760, hvor de adelige konkubiner kunne betragte gadelivet fra deres skjul bag de fint udskårne skærme, der dækker vinduerne.
Efter at at være blevet fyldt med indtryk og med larm og virvar, kørte vi tilbage til hotellet og slappede af, indtil efter aftensmaden, hvor vi påbegyndte de sidste 250 km. tilbage til Delhi. I Delhi holdt vi til på
et hotel, indtil vi nogle timer senere - omkring midnatstid - skulle
flyve hjem til Danmark. Undskyld for eventuelle stave- og slåfejl og grammatiske unøjagtigheder. Tak for en god og interessant rejse til Indiens Juvel. Det siger vi til DaGama
Travel (for perfekt udført rejseprogram og perfekt guide Martin K.
Thomsen), Så hvorfor ikke bringe et gruppebillede af rejsegruppen her til sidst:
NB: Du kan se
billederne fra denne side i stor størrelse + flere på
dette link Husk også, at du kan se lidt hjemmevideo fra turen på dette link.
Her ses ruten vi kørte. Ialt omkring 1500 km. + diverse småture.
|